När du funderar på att skapa en profil på en dejtingwebbsida eller på en dejtingapp på din smartphone, kanske du är orolig över om du kan förbli anonym.

Det är inte alla som vill att vänner, släktingar och familj ska veta att de söker efter en partner via en dejtingapp, men det handlar lika mycket om att veta om alla världens människor kan se din personliga information när du skapat en profil.

I det här sammanhanget har mobilappen Tinder blivit föremål för uppmärksamhet, och vi kommer här att gå in mer på djupet om vad Tinderstalking innebär och hur du kan skydda dig mot det.

Vad är Tinderstalking?

Tinderstalking kan definieras som att någon, genom att använda din bild och ditt namn från din Tinderprofil, får reda på din personliga information, såsom hela ditt namn, och därigenom får tillgång till din Facebookprofil eller var någonstans du befinner dig.

Tinderappen är väldigt populär och 190,000 personer har laddat ned Tinder på sin telefon. Det är ungefär lika mycket som 3.4% av Danmarks befolkning.

Det är den mest populära mobilappen i Danmark, och det är mer en flörtapp än vad det är en dejtingapp där du letar efter ett seriöst förhållande.

Att du kan skapa en gratis profil, och därmed få tillgång till alla andras profiler är med största sannolikhet en avgörande faktor, men det betyder också att det inte går att kontrollera vem som har tillgång till din information.

Detta på grund av att Tinderappen är ansluten till din Facebookprofil, vilket leder till att alla som ser din profil och svarar att de är intresserade av dig får tillgång till din Facebookprofil, se dina bilder och läsa information om dig.

Tinderappen fungerar på liknande sätt med Instagram, vilket gör att folk på Tinder får tillgång till dina senaste 34 foton om ni båda svara ”ja”.

Det finns till och med guider på nätet om hur man stalkar personer med Tinderappen, och just på grund av dessa problem, har forskning gjorts för att testa säkerheten av Tinderappen.

I studien testades 100 Tinderprofiler – 50 män och 50 kvinnor – för att se hur lätta dessa var att stalka. Resultaten visade att det inte var möjligt att hitta information om 60 av 100 profiler.

För de resterande 40 personer var det en annan historia, och det visse sig inte bara möjligt att hitta personlig information utan också att se var personen befann sig någonstans i realtid.

Hur Kan Du Hittas med Hjälp av ett Fotografi?

Google har en funktion som kallas för bildsök, och om du använder samma bild på Tinder som du gör på Facebook, Twitter, Instagram eller någon annan social plattform, finns det en risk att andra kan hitta dina profil på någon av dessa sociala medier genom att använda bildsökningsfunktionen. Detta gör att de kan komma åt all personlig data du publicerar på sociala medier.

Bildsökningsfunktionen på Google kan användas för att upptäcka förfalskare, men den kan också användas för att hitta information om andra.

I värsta fall kan tidigarenämnda stalker hitta både hela ditt namn, bostadsadress och arbetsplats vilket gör att personen i fråga blir helt öppen för både stalking och trakasserier.

Hur Stor är Risken att bli Stalked?

För det första finns det ingen anledning att få panik. Även om 40 av 100 är en hög siffra, betyder inte det att alla 40 hade någon som stalkade dem.

För det andra, även om Tinder är anslutet till Facebook fanns det ingen indikation om en direkt länk mellan Tinder och möjligheten att se din Facebookprofil.

Om någon skulle vilja stalka dig, måste denna personen gå igenom en serie av sökningar för att komma åt din personliga information.

I de allra värsta fallen som testades, ledde personen förnamn och bildsökning på Google till personens Twitterkonto, varifrån personens senaste tweets kunde ses, vilket i sin tur ledde till ett temporärt jobb för en modellbyrå. Efter ett par sökningar ledde detta till en address. På fem minuter hade personen arbetsplats och nuvarande karriär tagits fram.

Hur kan jag skydda mig själv?

Få personer inser hur lätt det är att komma åt deras sociala medier när de laddar ner Tinderappen och skapar en profil.

Eftersom de flesta användarna av Tinderappen är mellan 18 och 24 år gamla, är de flesta redan aktiva på flera sociala medier där de aktivt delar sina foton, erfarenheter och tankar.
Väldigt få ändrar sina integritetsinställningar på ställen som Facebook innan de publicerar sin profil på Tinder.

För unga människor har idéen om att inte vara särskilt synlig på sociala medier blivit en andrahandstanke, och få tänker på risken att dra till sig oönskad uppmärksamhet, eller så tror de att om de skulle göra det så kan inte personen i fråga få tag på information om dem.

Som Facebookanvändare med många vänner, bör du ha i åtanke att din information redan är delvis synlig.

Det är faktiskt väldigt enkelt att eliminera risken att bli stalkad på Tinder, även fast det kanske känns som att du begränsar dina andra sociala medier.

Finns det några Faror med DejtingapparFör att skydda dig själv finns det ett par säkerhetsåtgärder du kan göra:

Det finns tre effektiva sätt som kan användas för att undvika att utsätta dig själv för stalking.

  •  Använd inte samma profilbild på flera sociala medier. Alltså, använd olika bilder för Tinder, Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, etc. Profilbilden du använder i Tinderappen bör du inte använda eller publicera någon annanstans.
    •    Ange inte hela ditt namn, om det är möjligt. Använd ett smeknamn eller något liknande när det är möjligt. I vissa fall är det inte möjligt, som på LinkedIn, men när det är möjligt, använd ett smeknamn.
    •    Om du har många vänner på flera olika sociala medier, skapa privata album för dina foton på ställen som Facebook, så att du kan styra vem som kan se dina bilder. Byt ut din profilbild på Tinder med en som du inte har använt på någon av dina sociala medier-konto, eller visat någon annanstans heller för den delen. Se också till att din tidslinje på Facebook bara är tillgänglig för vänner som du litar på.
scroll up