För inte så länge sedan skrevs det en historia på nätet om hur långt onlinedejting hade kommit, och hur mycket det påverkade dejting som helhet.

Medan en man satt på en bar såg han en kvinna sitta i närheten. Trots att baren var full av potentiella dejter och folk att prata med, såg han att hon använde Tinderappen på sin telefon. Medan killen satt där konfunderad, fortsatte hon att svepa vänster och döma varje ansikte hon såg. Under gångna år var onlinedejting något man gjorde under sin fritid, men har appar som Tinder ändrat detta?

Det finns många exempel som liknar det ovanstående, och det förbättrar inte självförtroendet för folk runtomkring henne. Genom att bara röra hennes finger, sa den här kvinnan ’Jag är inte intresserad av någon i den här baren, jag stirrar hellre ned i min telefon och ser om jag kan hitta några människor som ser bättre ut. Är det detta som är det nya normala? Kommer onlinedejting ta över världen medan barer förblir tomma?

Under de senaste åren, har antalet giftermål som sker utav att par har möts genom onlinedejting ökat. Det kommer att bli intressant att se hur dessa siffror påverkas under åren.

För att få svar på dessa viktiga frågor pratade vi med Michael Rosenfeld, en sociolog på Stanford som har studerat onlinedejting under många år. Rosenfeld har sett hur mobildejting har exploderat och förundras över inverkan det har skapat, och trenderna det skapat. Rosenfeld studerar och undersöker 3000 personer för att lära sig mer om relationer byggda på onlinedejting.

Idag träffas 25% av alla heterosexuella och över 60% av alla homosexuella par på Tinder. Vi frågade Rosenfeld om hans tankar på hur onlinedejting har utvecklats.

En Experts Syn på OnlinedejtingVad har du lärt dig om dagens dejtingvärld?

Åldern som de genomsnittliga personers gifter sig vid ökar faktiskt i USA. Folk brukade gifta sig i 20-årsåldern, men unga personers mentalitet och åtrå har förändrats. Enligt undersökningar vill inte unga personer slå sig till ro när de är i 20-årsåldern, och det kan bero på att livslängden har ökat.

Förr, var livet kortare och allt var tvungen att bli hoppackat under en kortare tidsperiod. Idag är den förväntade livslängden hög och unga människor vet att de kan vänta med att slå sig ner tills att de är i 30-årsåldern.

Såklart har ’moderna romanser’ också utvecklats under tid tack vare mobila appar. Numera har vi tillgång till tudentals potentiella partners, när vi innan var begränsade till vilka som bodde i ditt närområde, eller vilka dina vänner kunde fixa ihop dig med. Dessa dejtingsajter och apparlåter folk söka efter någon specifik beroende på din smak och dina preferenser. Oavsett om du vill ha en tillfällig sexpartner och eller något mer seriöst, så har du nu det valet.

Varför finns det så många som är skeptiska mot onlinedejting?

Huvudorsaken till att många är oroliga inför onlinedejting är föreställningen om att det finns ’för mycket att välja på’, och att det kan vara dåligt för det mänskliga sinnet. För det första, kan för mycket att välja på verka mot dig, eftersom det helt enkelt finns för många att välja på, vilket gör det svårt att filtrera. För det andra kan för många val leda till att du dömer folk innan du ens har läst folks profiler.

Rosenfeld fortsatte med att säga, att trots det finns många skeptiker, tror han inte att denna teori gäller onlinedejting. Faktiskt, visat hans forskning att relationer som startar online har större chans att hålla längre än traditionella relationer. Ultimat tror han, att så snart två personer befinner sig i en relation med varandra spelar det ingen roll hur de träffades eftersom det handlar om två sinnen som sammankopplas. Onlinedejting liknar dejting i den riktiga världen på så sätt att engångsligg kan leda till års-långa förhållande vilket till slut blommar ut i giftermål; varje år anmäler sig många till sidor enbart för att få ligga och blir istället ofrivilligt kära.

En Experts Syn på OnlinedejtingVidare finns det många som har det kämpigt med att hitta partners ansikte-mot-ansikte, eller helt enkelt inte har nog med tid, och onlinedejting kan därför vara mycket hjälpsamt för dem. För yngre människor är utbudet enormt och de kommer träffa folk oavsett om de dejtar online eller om de träffas på en bar.

Äldre personer har inte så många att välja på eftersom de flesta i deras ålder redan har slagit sig till ro. Av den anledningen är onlinedejting extremt relevant när det kommer till 40- och 50-åringar.

Slutligen noterar också Rosenfeld hur hans avhandling från 2012 bevisar hans poäng. En 22-åring var till exempel omgiven av personer som kunde vara potentiella partners. Å andra sidan hade en person i 40-årsåldern en mer definitiv och bestämd marknad, och hade därför inte lika många val.

Så onlinedejting skiljer sig egentligen inte nämnvärt från vanlig dejting?

Som med all annan typ av ny teknologi är rädslor ofta överdramatiska och blir sällan förverkligade. För närvarande är folk rädda att onlimnedejting kommer ta över och att vi kommer leva i en värld där kommunikation som sker aniskte-mot-ansikte inte kommer existera. Med det sagt, så trodde folk också en gång att telefonen skulle förändra våra sociala värderingar, och att tvätt maskinen skulle få behovet av tvättomater att försvinna, men som vi alla vet hände ingen av de sakerna.

Ett stort problem med onlinedejting är att vi alla blir ytliga, eftersom appar som Tinder låter dig döma folk efter en bild på dem och en väldigt begränsad profil. Samhället har dock alltid varit ytligt. När det kommer till kritan, kommer ingen sorts teknologi någonsin att förändra den naturliga processen. Tidigare dömde män kvinnor efter hur bra barnaföderskor de var baserat på hur deras höfter såg ut. Vi är som art ytliga till en början, med mindre och mindre sådana när vi lär känna någon bättre.

Kom också ihåg att ytliga bedömingar också görs utan teknologi. När du går in i en bar under en singekväll, kollar vi omedelbart igenom rummet och letar efter någon som vi tror skulle vara intressant (och som ser bra ut). Detta är exakt samma sak som vi gör på onlinedejtingsajter och appar.

Uppmuntrar faktiskt onlinedejting till giftermål?

En Experts Syn på OnlinedejtingHär noterar Rosenfeld hur hans efterforskningar har visat att relationer som startar online ofta blir till giftermål mycket snabbare än andra relationer. Detta händer på grund av två anledningar:

  • Online, har användare det lättare att välja någon som faktiskt möter alla deras kriteria. Genom vanlig dejting skulle du kinan dejta någon i flera månader innan du får reda på att ni egentligen inte passar ihop. Med onlinedejting kan du ta reda på detta på en gång. Ultimat ökar detta chanserna att hitta ’den rätte’.
  • För det andra för man mer information om personen inför första dejten genom onlinedejting. Innan de två personerna ens bestämmer sig för att träffas, pågår det ofta mycket digital kommunikation, förutom profilerna som läses individuellt.

Hur skiljer sig tiden det tar för par att gifta sig mellan online- och vanlig dejting?

För par som träffats online, tar det i genomsnitt fyra år innan de gifter sig. För personer som träffats utanför teknologivärlden tar det i genomsnitt tio år innan de gifter sig.

Som vi har sett är folk som träffas online vid ett mer avancerat steg i deras relation, även vid första dejten. Vad par som träffats online vet vid slutet av första dejten, kan det ta veckor för ett vanligt par att uppnå. Av denna anledning, ligger de före inom varje aspekt, vilket ger dem en bättre chans till en långsiktig romans.

Är folk som börjar onlinedejta mer giftermålsdrivna?

Det verkar faktiskt som om det finns en korrelation mellan de som använder onlinedejtingsidor såsom Match och eHarmony, och de som vill gifta sig. När du träffar någon i en bar finns det ingen press att påbörja en relation, och det finns verkligen inte någon press att gifta sig. När det gäller onlinedejting verkar giftermål vara en motiverande faktor, eftersom folk letar efter långvariga förhållanden.

En Experts Syn på OnlinedejtingMed detta i åtanke, underminer detta faktiskt vad alla är så oroliga för när det kommer till teknologi. Den allmänna oron för onlinedejting var att alla skulle leta efter engångsligg och att ingen skulle ta relationer seriöst längre.

Dock så producerar onlinedejting faktiskt fler framgångsrika giftermål än någon annan typ av äktenskap. Bortsett från detta klumpar vi ofta ihop ’onlinedejting’ under en kategori, även fast vi vet att det finns många hemsidor som erbjuder olika saker. Om någon är emot engångsligg, antar de att det är just det som onlinedejting omfattar.

Är då ’problemet’ en missuppfattning?

Många tror att detta är sant, eftersom denna nya teknologi är så extremt kraftfull att den kan sammanföra två personer som annars aldrig skulle ha träffats. Av alla relationer som startat online, innefattade två tredjedelar av dessa två individer som aldrig hade träffats och som inte hade några gemensamma kontakter.

För var det nästa omöjligt för två främlingar att lära känna varandra på ett så personligt plan, men nu har vi fått chansen. Detta är mycket bättre, eftersom alla som användare onlinedejting har en ökad chans att möta någon de kan spendera livet med.

Finns det också en fördel med att sammanföra folk av olika raser och religioner?

På det stora hela, har internet låtit folk med olika nationaliteter, raser, kulturer, etniciteter och religioner träffas. Men bara för att vi har möjligheten till detta betyder det inte att vi använder den. Innan teknologin, dejtade vi bara folk inom vår sociala sfär eller i vårt område, och det var troligt att dessa personer hade en liknande bakgrund. Även om vi har detta stora urval online, väljer vi fortfarande enligt samma preferenser som vi skulle göra offline. Den absoluta majoriteten av relationer som skapas varje år, görs av folk av samma ras. Relationer bestående av folk med olika ras sker i väldigt liten utsträckning.

Med det sagt kan vi inte automatiskt skylla på internetanvändare för deras val, eftersom det finns andra val som spelar roll. Främst kan det bero på att onlinedejtinghemsidor inte alltid ’föreslår’ folk av andra raser till en användare? Vi vet såklart inte exakt vilka algoritmer som används för varje dejtingsida, men de skulle kunna mata folk med samma ras som användaren, vilket kan påverka deras statistik.

När det kommer till religion finns det förmodligen lite mer mångfald, eftersom vi inte alltid kan bestämma vad för religion en person har genom att kolla på en bild, och när vi väl lär känna en person blir detta irrelevant. Profilbilder online visar mycket tydligt både kön och ras, men religion är inte tydligt utmärkt, så relationer med personer av olika religion är mycket vanliga än relationer med personer av olika ras.

Slutligen influeras också sexuell preferens online, eftersom en av fem heterosexuella män träffade sin partner online, medan två av tre samkönade par träffades på internet. Den största anledningen till detta tros vara samma som för religion, att vi inte direkt kan se vem som är homosexuell och vem som är heterosexuell medan det är definierat på internet.

Har internet ökat antalet personer vi dejtar innan vi slår oss till ro?

Det har inte nödvändigtvis blivit en stor förändring i antalet personer vi dejter, eftersom känslor fortfarande är involverade, och att de flesta hellre tar sin tid för att hitta rätt person.

En vanlig missuppfattning i samhället är att antalet skilsmässor ökar. Under nittiotalet ökade antalet skilsmässor stadigt i USA under ett bra tag, men det har sedan dess minskat. Sedan millenieskiftet har antalet skilsmässor i USA stadigt minskat, vilket faktiskt förvånar många människor.

Detta innebär att, trots vad folk tror, folk inte lämnar relationer bara för att börja med dejting via mobilen. Det finns ingen korrelation mellan introduktionen av mobila dejtingappar och antalet skilsmässor. Vi kan inte skylla på att teknologi har blivit större eller liknandes eftersom det helt enkelt inte förstår giftermål som folk påstår. Visst kanske det dyker upp på nyheterna någon gång att någon ’lämnade sin partner för Tinder’ men detta är sällsynt.

En Experts Syn på OnlinedejtingPå det stora hela avnjuter folk ett antal möten på deras väg mot att träffa rätt person, men detta hände även utan teknologi. Om du frågade folk i 60- och 70-årsåldern, som inte fått någon hjälp av teknologi, har flera av dem säkerligen fortfarande gått på dejter med andra personer innan de träffade sin maka/make.

Med teknologi, har processen blivit lite lättare, eftersom folk kan nås av meddelanden på bara sekunder, och andra kan lika enkelt bli blockerade. Det kommer alltid att finnas undantag till studier och efterforskningar, men det är majoriteten som spelar roll.

Vad har du lärt genom alla dessa år av efterforskningar?

Under historien och under de gångna åren har vi växt upp med att tänka att alla vill ha ett lyckligt slut och slå sig till ro, som vi ser i romantiska filmer. Många personer växte upp med denna idéen och kan inte förstå något annat. I det verkliga livet är det inte så många som vill slå sig till ro längre, och om de vill göra det, gör de det vid ett mycket senare tillfälle i deras liv.

Som vi adresserade tidigare, brukade snittåldern för giftermål vara i tjugoårsåldern, men det har sedan dess hoppat upp till trettioårsåldern. I och med att vår förväntade livslängd och vår livskvalitet har förbättrats, vill vi leva medan vi är unga, och sedan hitta någon att slå oss ned med eftersom vi då är ’för gamla’ för att fortsätta. Att gifta sig mellan åldrarna 26-30 blir allt ovanligare dessa dagar. Det är svårt att hitta någon som gör så mellan 21-25 års ålder.

Sammanfattning

Så där har vi det, en experts syn på onlinedejting. Det är intressant att se några av poängerna som har gjorts, och hur samhället har anpassat sig till onlinedejting över tid. Med teknologin som konstant blot mer och mer avancerad, kommer den bara att spela en större roll för dejting i framtiden, och det kommer att bli intressant att se om någon av dessa viktiga poänger kommer förändras över tid. Du kan läsa mer om hur onlinedejting faktiskt fungerar här, hur man förblir säker medan man använder det här och hur du använder onlinedejting för att hitta oseriös dejting här.

scroll up